سیستکتومی چیست

درباره جراحی سیستکتومی

در این مقاله قصد داریم به یکی از جراحی ها که به صورت متداول در بین خانم ها و آقایان رایج می باشد بپردازیم این عمل که سیستکتومی نام دارد روش درمانی است که در جهت ایجاد سرطان و یا تومور در مثانه و یا به دلایل مختلف دیگری چون ایجاد سنگ صفرا در کیسه ی صفرا در بدن بیمار توسط پزشکان متخصص در مراکز درمانی انجام می شود. همراه زیبا جراح باشید.

سیستکتومی چیست

سیستکتومی چیست؟

سیستکتومی در واقع نوعی عمل جراحی محسوب می شود که در جهت درمان سرطان و به منظور برداشتن مثانه به کار برده می شود. در زنان به برداشتن تخمدان ها، رحم و بخشی از مهبل سیستکتومی ریشه ای گفته می شود و در طی آن کل مثانه برداشته می شود اما در مردان سیستکتومی ریشه ای به این صورت خواهد بود که کیسه های منی و پروستات در طی آن برداشته می شود. این نوع جراحی که در جهت درمان سرطان مثانه به کار برده می شود معمولا به دو صورت تهاجمی و غیر تهاجمی انجام می شود. علاوه بر این برای درمان تومورهای لگنی همچون پروستات یا سرطان آندومتر و کیست روده و یا ناهنجاری های مادرزادی نیز انجام خواهد شد.

عمل سیستکتومی تاثیر قابل توجهی را در زندگی روزانه ی فرد بیمار ایجاد خواهد کرد اما با رعایت نکاتی که توسط پزشک به بیمار گفته می شود می توان زندگی خود را با شرایط جدید به وجود آمده تطبیق داد و دوران بهبودی را راحت و تسریع کرد. عمل سیستکتومی یا برداشتن مثانه با توجه به عواملی چون سابقه ابتلا بیمار به سرطان مثانه در زمان های گذشته، میزان پیشرفت سرطان و سلامت عمومی بیمار تعیین می شود.

سیستکتومی مثانه

سیستکتومی مثانه

مثانه عضوی از بدن می باشد که به صورت تو خالی و در پایین شکم افراد قرار دارد وظیفه ی این قطعه حفظ شرایط شیمیایی پایدار در بدن و ذخیره ی مواد زاید و ادراری است که توسط کلیه ها تولید می شود. در بدن همه ی انسان ها سلول هایی وجود دارند که رشد می کنند و شروع به تقسیم شدند می کنند و پس از گذشت مدتی می میرند و سلول های تازه تر جای آن ها را فرا می گیرد و این روند همین طور ادامه دارد اما در برخی افراد گاهی سلول هایی تولید می شوند که بدن فرد به آن نیاز نداشته و یا در زمانی که باید از بین بروند نمی میرند در این صورت این سلول ها در بدن مشکل ساز شده و باعث بروز سرطان در بیمار می شود، این تومورهای سرطانی که به دو صورت خوش خیم یا بدخیم می باشند ممکن است در هر کجای بدن تشکیل شوند.

بیماری که به سرطان یا تومور در مثانه دچار شده است پس از آن که به پزشک متخصص مراجعه کرد، پزشک پس از معاینه ی بیمار و با توجه به مرحله و میزان پیشرفت بیماری تصمیم به برداشتن بخش یا قسمتی از مثانه در بیمار گرفته خواهد شد. در طی این عمل برش یا شکافی را در بدن فرد بیمار ایجاد می کنند که پس از آن باید بیمار به مدت یک هفته در بیمارستان بستری باشد تا بهبود پیدا کند و پس از گذشت چند هفته می تواند به زندگی عادی و طبیعی خود بازگردد.

سیستکتومی رادیکال

سیستکتومی رادیکال

یکی از اصلی ترین روش های درمان مثانه جراحی برداشتن مثانه یا به عبارتی رادیکال سیستکتومی می باشد. طبق تحقیقات انجام شده در ایالت متحده آمریکا تقریبا هفتاد هزار نفر سالانه در آن به این بیماری دچار می شوند که حدود بیست و پنج درصد آن ها انجام عمل جراح رادیکال سیستکتومی برای درمان و کنترل سرطان توصیه و به کار گرفته می شود. این بیماری به طور معمول در بین افراد مختلف بین پنجاه تا هفتاد سال بیشتر رخ خواهد داد و در میان مردان نسبت به زنان شایع تر می باشد و به علت آن که این بیماری به نقاط دیگر بدن گسترش پیدا نکند معمولا مثانه و یا اندام های اطراف آن توسط پزشک برداشته خواهد شد. در طی انجام این عمل غدد لنفاوی، پروستات و کیسه ی منی در مردان به همراه مثانه برداشته خواهد شد و در خانم ها مواردی چون غدد لنفاوی، دهانه رحم، تخمدان ها، لوله فالوپ، رحم و یا بخشی از واژن برداشته و می شود. اگر چه انجام این عمل امروزه سخت و دشوار به شمار نمی رود اما پس از انجام آن باید به مدت شش تا هشت روز در جهت بهبودی در بیمارستان بستری بود و مدت زمان انجام آن چهار تا هشت ساعت خواهد بود و برای تسریع بهبودی فعال بودن مخصوصا پیاده روی روزانه از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد بود.

سیستکتومی کیسه صفرا

سیستکتومی کیسه صفرا

امروزه بیماران بسیاری هستند که از مشکلاتی ناشی از کیسه صفرا که به دلایل مختلفی از جمله سنگ کیسه صفرا به وجود آمده است رنج می برند و برای رفع آن تصمیم به عمل جراحی می گیرند. برای حل این مشکل انواع مختلفی از جراحی وجود دارد که یکی از مهم ترین این روش ها سیستکتومی کیسه صفرا می باشد که در صورت معاینه و تشخیص پزشک ممکن بخشی از آن در جهت درمان برداشته شود و در صورت خارج کردن کل کیسه ی صفرا در اصطلاح پزشکی کلسیستکتومی می گویند که برداشتن آن از بدن بیمار با استفاده از دو روش اصلی صورت می گیرد: استفاده از عمل جراحی لاپاراسکوپیک و دیگری عمل جراحی باز می باشد که در هر دو روش بیهوشی عمومی انجام می شود.

سیستکتومی لاپاراتومی

سیستکتومی لاپاراتومی

این روش جراحی بیشترین انتخاب پزشکان در جهت برداشتن کیسه ی صفرا می باشد، در طی این عمل که حدود یک تا دو ساعت به طول می انجامد پزشک جراح برش هایی را که معمولا سه تا چهار عدد می باشد در دیواره شکم بیمار ایجاد کرده سپس توسط لوله ی باریک انعطاف پذیری که به آن لاپاراسکوپ گفته می شود و به آن دوربین کوچکی متصل شده است به درون شکم بیمار فرستاده تا تصاویر آن را از طریق دوربین مشاهده نمایند پس از این از طریق برش های دیگر کیسه ی صفرا را خارج می کنند این عکس برداری توسط اشعه ایکس می باشد. از مزایای این روش جراحی این می باشد که پس از اتمام جراحی و بلافاصله پس از به هوش آمدن شخص بیمار به اتاق ریکاوری منتقل شده و می تواند در منزل خود به استراحت بپردازد اما در برخی موارد هم ممکن است بیمار مجبور باشد شبی را در بیمارستان سپری کند که معمولا به صورت نادر رخ می دهد.

عمل جراحی باز به چه صورت است

عمل جراحی باز به چه صورت است

در صورتی که پزشک جراح به دلایل مختلفی از جمله عمل جراحی بیمار در گذشته و یا وجود بافت یا جراحت از عمل جراحی قبلی در شکم بیمار که سبب ایجاد شکاف های بزرگ تری در بدن بیمار می شود نتواند از طریق لاپاراسکوپی اقدام به بیرون آوردن کیسه ی صفرا کند عمل جراحی باز صورت می گیرد. در طی این عمل جراح برش های بزرگ تری را در بالای شکم بیمار ایجاد کرده که معمولا با درد شدیدتری همراه است و با استفاده از این برش ها کیسه صفرا و کبد بیمار قابل مشاهده خواهد بود و جراح اقدام به بیرون آوردن کیسه ی صفرا می کند. مدت زمان این نوع جراحی بیشتر بوده و زمان بیشتری برای بهبودی بیمار نیاز است.

عمل کوله سیستکتومی

کوله سیستکتومی شایع ترین نوع عمل در جهت برداشتن کیسه صفرا در بدن بیمار می باشد که به دو صورت جراحی باز و لاپاراسکوپیک صورت می گیرد و عملی تهاجمی محسوب می شود. این عمل ممکن است با عوارض مختلفی از جمله نشت صفرا، عفونت، درد خفیف شانه و خون ریزی همراه باشد.

سوالات متداول

سوالات متداول

سیستکتومی مثانه یعنی چه؟

گاهی به علت مشکلاتی در سلول های بدن باعث بروز سرطان یا تومور در مثانه شخص بیمار خواهد شد که پس از تشخیص پزشک و پیشروی بیماری، جراح بخش یا قسمتی از مثانه ی بیمار برداشته می شود به این نوع عمل جراحی سیستکتومی مثانه گفته می شود.

سیستکتومی کیسه صفرا به چند روش قابل انجام است؟

این عمل را می توان به دو روش لاپاراتومی و عمل جراحی باز انجام داد، در صورتی پزشک قادر به انجام عمل توسط لاپاراتومی نبود از جراحی باز استفاده می شود.

عمل سیستکتومی لاپاراتومی چگونه انجام می شود؟

در این نوع عمل، جراح برش هایی را روی شکم بیمار ایجاد کرده و توسط لوله ای به نام لاپاراسکوپ که حاوی دوربین می باشد آن را از طریق برش ها به درون شکم بیمار برده سپس با استفاده از تصاویر تهیه شده اقدام به انجام عمل خواهند کرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *